Saturday, February 26, 2011

OD IKRE DO CARSKE ČORBE

Kao na čuvenom platnu Ilje Repina "Burlci na Volgi", deluju zaposleni na gazdinstvu Ečka dok izlovljavaju šarana.

I dan danas se to čini ručno ali je ta slika samo "vrh ledenog brega" u lancu proizvodnje ribljeg mesa.






Na gazdinstvu "Ečka" šaran se razmnožava u laboratorijskim uslovima, a posle dvoipogodišnjeg sistematskog ispitivanja, koje je obavio beogradski Institut za higijenu i tehnologiju mesa u Ribarskom gazdinstvu "Ečka", nadležne institucije Evropske unije dale su pozitivnu ocenu o zdravstvenoj ispravnosti ribljeg mesa iz "Ečke", što je bio veliki korak ka sticanju izvoznih dozvola za tržište Evropske unije.

Čuveni "ečanski" šaran nekada je bio na evropskoj trpezi, a sadašnje rukovodstvo "Ečke" povratak u Evropu najavljuje posle pažljive i stručne selekcije, odgoja mlađi termički obrađenom i lako svarljivom hranom, poboljšanog kvaliteta prečišćavanjem vode iz Tise i drugih preduzetih mera.

Autor emisije: Simo Budimir

Urednik: Ljubisav Aleksić


No comments:

Post a Comment