Sunday, February 27, 2011

TRAŽEĆI BEOGRAD 2. DEO

Kada kažete Beograd, mislite na glavni grad Srbije. Malo ko zna da u svetu postoji više gradova koji nose to ime, jedan u Rusiji, jedan u Srbiji i čak četiri u Americi. Gde su u Severnoj Americi gradovi koji nose ime srpske prestonice? Ko ih je osnovao? Da li tamo danas ima Srba? Kako žive "američki Beograđani" i da li znaju odakle potiče ime njihovog grada? Ekipa RTS-a je sela u auto, prešla 10.000 km, prošla kroz 18 država i 3 vremenske zone, u pokušaju da dobije odgovore na ta pitanja.


Minnesota
Montana
Četiri Beograda se nalaze u četiri severne Američke države, Belgrade Minesota, populacija 750 ljudi, Belgrade Montana, populacija oko 9000 ljudi, Belgrade Nebraska, populacija 150 ljudi, i Belgrade Mejn, populacija oko 2500 ljudi.


Nebraska
Osnivanje gradova koji nose ime naše prestonice najčešće je u vezi sa izgradnjom američke železnice, odnosno sa ljudima srpskog porekla koji su učestvovali u toj izgradnji (Minesota i jedna od verzija u Nebraski), finansirali izgradnju (Montana), ili po nekom drugom doseljeniku koji je verovatno nekada video Beograd, pa to ime preneo u Ameriku (Mejn).

Maine
Na putu po Americi snimljena su i neka znamenita mesta američke istorije poput spomenika Crazy Horse (država - South Dakota), skulptura najpoznatijeg ratnika Lakota indijanaca koja se gradi još od 1948. godine, a kada se završi biće najveća na svetu (visina 172 m - širina 195 m), Mt Rushmore (država - South Dakota), koji predstavlja američku istoriju kroz 18 metara visoke glave američkih predsednika Xorxa Vašingtona, Tomasa Xefersona, Teodora Ruzvelta i Abrahama Linkolna, Little Bighorn (država - Montana), mesto bitke 7. konjice i generala Kastera sa Sijuksima i Čejenima, Fort Laramie (država - Wyoming), utvrđenje osnovano 1849, veoma važno raskršće puteva u naseljavanju "Zapada". Obišli smo još i muzej Harley Davidson u Milvokiju, Nijagarine vodopade, Dedvud, Čikago.
Seriju čine četiri polusatne epizode. Svaka epizoda je posvećena jednom Beogradu i mestima koja se nalaze na putu od jednog do drugog Beograda.

Voditelj serijala je Vladimir Jelić, reditelj Miodrag Kolarić, snimatelj Dragoslav Bojković, snimatelj zvuka Vladica Budić i organizator puta Boško Čukić.


No comments:

Post a Comment