Saturday, February 26, 2011

TIRKIZNA BOGINJA TIBETA 1. DEO

Petnaestoro spremnih i najupornijih alpinista iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije se dve godine pripremalo za osvajanje čuvenog vrha Čo Oju na visini od 8 do 200 metara, jednog od najtežih na svetu, ali je surova priroda Himalaja bila jača.

Ovog leta krenuo je zakasneli monsun iz Pakistana, što je, neočekivano, izazvalo lavine, i na stravičan način upozorio ekspedicije ispod Himalaja da ne kreću ka vrhovima.


Lavine su odnele život Valtera Nonesa, alpiniste iz Italije, a devetorica Šerpasa, vodiča i nosača, kojima su Himalaji prirodno, životno okruženje teško su stradali.


Naša ekspedicija je, uprkos svemu, uspela da se popne na visinu od 7200 metara.

Među našim alpinistima, koji su gotovo čitav mesec boravili i spavali na visini jednakoj najvišem vrhu Evrope Elbrusu, na Kavkazu, bio je i dopisnik RTS-a iz Kruševca, i sam planinar i učesnik ekspedicije, Dragoslav Gogić.


Zahvaljujući njegovim snimcima, u ovom putopisnom dokumentarnom filmu iz dva polučasovna dela, sem dramatičnih trenutaka sa ekspedicije saznaćemo i kako se živi na Tibetu na nadmorskoj visini većoj od 4000 metara, a kako u najvišem glavnom gradu sveta, u Katmanduu.







Scenario, tekst i kamera: Dragoslav Gogić

Montaža: Ivana Neckov-Grubišić

Urednik: Ljubisav Aleksić


No comments:

Post a Comment