Sunday, February 27, 2011

POSLEDNJI DANI ZORANA ĐINĐIĆA

"Poslednji dan Zorana Đinđića" je dokumentarna emisija koja kroz hronologiju vremena prikazuje razvoj događaja 12. marta 2003. godine, kada je ispred zgrade Vlade ubijen premijer Srbije Zoran Đinđić.

Emisija započinje pričom o običnom jutru koje je osvanulo u rezidenciji porodice Đinđić.


O premijerovom raspoloženju, mislima i ponašanju toga dana govore oni koji su sa njim proveli poslednje trenutke: šef obezbeđenja Milan Veruović, vozač Aleksandar Bjelić i sekretarica Biljana Stankov.

O atmosferi u Vladi i načinu na koji su se toga dana donosile odluke svedoče: Zoran Živković, Dušan Mihajlović, Jožef Kasa, Boris Tadić, Božidar Đelić, Dragan Milovanović...

Priča se završava u 15 časova i 45 minuta, kada je posle više od dva sata od atentata, zvanično saopštena Đinđeva smrt. Sagovornici su snimani na autentičnim mestima.

Film otvara pitanje bezbednosti premijera, uloge koje su pojedine službe u državi imale i odgovornosti koje nečenjenja za sobom nose.

"Poslednji dan Zorana Đinđića" premijerno je emitovan 2006. godine i po broju gledalaca je najgledaniji dokumentarni film koji je poslednjih godina emitovan na srpskim televizijama.

"Poslednji dan Zorana Đinđića" je u premijernom emitovanju pratilo više od 2.000.000 gledalaca.

Emisija je urađena u produkciji informativnog programa RTS-a.


No comments:

Post a Comment